IZBEGNI POČETNIČKE GREŠKE!
Šta sve treba da znaš pre nego što se upustiš u MTB avanturu!

Mauntinbajk je naša velika strast i s ponosom možemo reći da su pod točkovima naših bicikala ostale brojne svetske planine. Znamo da vožnja kroz planinu, po neravnom i nepoznatom terenu sa sobom nosi određenu dozu neizvesnosti – naročito ako ste rekreativac ili nemate puno iskustva. Sve to može da pojača doživljaj, ali i da ga pokvari. Stoga vam dajemo nekoliko korisnih saveta kako da izbegnete početničke greške i vašu MTB avanturu, ne samo na trci Tri strane Kopaonika – nego upošte, učniti bezbednijom, sigurnijom i u krajnjem slučaju boljom.

Vožnja bajka

1. DOBRO PRPREMI BIKE:

Najvažnija stvar je da na trku dođeš sa ispravnim biciklom. Obavezno proveri da li su gume dovoljno napumpane, da li je lanac zategnut, da li su amortizeri u redu i da li kočnice rade pre nego što se otisneš u avanturu zvanu Tri strane Kopa.
Ako to ne uradiš pre same treke, u okviru EXPO zone potraži naše prijatelje iz RIS CYCLING-a koji su godinama uz nas i vas i kod njih sredi osnovne kvarove jer su oni i ove godine zvaničan servis naše trke!


Bike i lanac

2. OBAVEZNO KORISTI ZAŠTITNU OPREMU:

Nama je bezbednost takmičara na prvom mestu, a trebalo bi da je i tebi tvoja bezbednost važna – zato nosi zaštitnu opremu. Kaciga je obavezna, a i bilo koji drugi deo zaštitne opreme je takođe poželjan. Ne želiš da ti uspomene na trku budu samo modrice, ogrebotine ili ozbiljnije povrede.

3. PRAVNILNA ISHRANA I HIDRATACIJA: 

Trebaće ti energija da savladaš čak i najkraću trasu na našoj trci koja iznosi nešto preko 20 km, a da ne pričamo o najdužem maratonu koji ima preko 70 km. Stoga je jako bitno da jedeš nešto pre same trke, ali to ne znači da “ne možeš da dišeš” od preterane hrane. Ako voziš dužu trasu, ponesi neku dodatnu klopu ili čokoladicu za uz put, koja ti može dati dodatnu energiju – biće dosta pedelanja. Hidratacija je izuzetno važna, pa obavezno sa sobom ponesite i flašu vode. Ne treba da se nalivate vodom, ali vodite računa da ste dovoljno hidrirani tokom trke, naročito ako bude izuzetno toplo. Kad dehidrirate jedan od prvih simptoma biće žeđ, ali ćete osetiti i slabost i malaksalost, mučninu, glavobolju i grčeve u mišićima, a to su simptomi koje ne želite ni tokom
trke, a ni posle nje.

4. ADEKVATNA OPREMA:

Istina je da se Tri strane Kopa voze u poslednjem vikendu jula i da je leto tada u punom zamahu, ali neka vas kalendar i godišnja doba ne zavaraju – planina ume da bude prevrtljiva i vreme se može brzo promeniti. Kada startujete trku biće sunčano i toplo, ali se vremenski uslovi promene već na drugom delu planine. Čak i da se temperatura spusti samo za par stepeni, ukoliko ste loše
obučeni, osetićete hladnoću i to će biti dovoljno da ne uživate u vožnji, samim tim nećete dati svoj maksimum i nećete moći da ostvarite dobar rezultat. Zato je izuzetno važno da ponesete garderobu za različite vremenske uslove i da se obučete shodno njima.

5. POZNAVANJE TERENA:

Neki od učesnika imaju iskustva u planinskoj vožnji i dobro poznaju terene po kojima voze, ali ima i onih koji ne poznaju tako dobro Kopaonik. U našem info centru moći ćeš da dobiješ sve informacije, a najbolje bi bilo da kada dođete na Kop obiđete teren i upoznate se sa obeleženim trasama. Pogledajte kartu ili preuzmite neki od gpx trekova koje smo pripremili.

Mapa avanturistički staza

6. NEKA TI BATERIJA NA TELEFONU BUDE PUNA:

– Učesnici dužih maratona će imati check pointe koje će morati da obiđu pre nego što krenu dalje na trku i na određenim delovima trase mi ćemo imati svoje ekipe. Svakako je poželjno da sa sobom imate mobilni telefon i da vam baterija bude puna kad krenete. Ovo takođe važi svaki put kada vozite na planini, obavezno se nekome javite kada krenete i kažite u koji deo planine idete.

7. REZERVNI DELOVI ZA BICIKL:

Defekti na biciklu su mogući čak i kada voziš na asfaltu, a u planinskim uslovima je i tvoj dvotočkaš izložen surovijim uslovima, pa je zato bitno da imaš i dodatnu opremu. Ako imaš, ponesi alat za promenu gume, pumpu i sve ostalo što ti može biti neophodno da saniraš manje kvarove koji se mogu iznenada desiti.

8. PONESI DOBRO RASPOLOŽENJE:

Znamo, znamo – kliše je, ali je stvarno tako. MTB trka je takmičarskog karaktera i taj takmičarski segment sa sobom nosi određen nivo tenzije, ali ovde smo da se pre svega družimo i dobro zabavimo. Nabaci osmeh i uživaj!

Tri strane Kopaonika

Šesto izdanje MTB maratona Tri strane Kopaonika biće održano od 26. do 28. jula, još uvek
možeš da se prijaviš za biciklističku avanturu godine!

www.prijavazatrku.rs