Nova godina, nove staze!

Dragi učesnici,

Vreme je za novo druženje, nove straze i nove vožnje u okviru, sada već, sedmog izdanja maratona „Tri strane Kopaonika“ koji će se ove godine održati u periodu od 24-26. jula na dobro poznatim terenima NP Kopaonik.

Kao što znate, još od prvog izdanja maratona cilj celog tima koji stoji ispred organizacije trke bio je da konstantno osluškuje vaše utiske i da događaj svake godine raste i napreduje kako bismo zajedno još dugi niz godina imali bicikističku manifestaciju koju svi željno iščekujemo i koju planiramo odmah po zavšršetku prethodnog izdanja.

S tim u vezi ove godine svi učesnici mogu da očekuju osvežene staze kojima će trka ići, a tu su i izmene u nazivima postojećih kategorija koji će ove godine nositi imena nekih od poznatih lokaliteta na Kopaoniku.

Nekadašnja staza malog maratona od ove godine nosiće novi naziv po jednom od najpoznatijih turističkih simbola na Kopaoniku, a to je upravo „Beli meda“. Staza „Beli meda“ biće dugačka oko 20 kilometara i biće namenjena rekreativcima i onima koji bi po prvi put da se upuste u vožnju na dva točka po šumskim i planinskim predelima Kopaonika. Ovo je staza koja će probuditi u vama avanturistički duh i zbog koje ćete vožnju bicikle u prirodi uvrstiti u obavezne aktivnosti tokom slobodnog vremena.

Nešto teža staza u odnosu na stazu „Beli meda“ je staza „Jela“, naziv je dobila po rasprostranjenoj vrsti četinara koja dominira Nacionalnim parkom Kopaonik.
Staza „Jela“ biće dugačka oko 35 kilometara i namenjena je malo naprednijim rekreativcima i svima koji bi da uživaju u dobroj vožnji sa merom. Svima koji su prethodnih godina vozili nekadašnju stazu malog maratona, a u nogama su osećali da imaju još snage za neki dodatni kilometar toplo preporučujemo ovgodišnju stazu „Jela“.

Za one iskusne, takmičare i vozače kojima jača kilometraža nije problem, tu je i najteža staza u okviru maratona koja ponosno nosi naziv „Pančić“. Naziv je dobila po najvišem vrhu planine Kopaonik pored kojeg takmičari u ovoj kategoriji prolaze prilikom osvajanja Kopaonika.
Staza „Pančić“ biće približne dužine oko 50 kilometara, a oformljena je sa ciljem da objedini vozače iz nekadašnjih staza srednjeg i velikog maratona u cilju formiranja jedne obimnije i konkurentskije grupe vozača koja će se boriti za titulu pobednika maratona „Tri strane Kopaonika“.

Dodatne izmene koje se odnose na plasman učesnika najviše će biti primetne na stazi „Pančić“ jer će u ovoj kategoriji biti uvedene i starosne kategorije koje će pružuti mogućnost svim učesnicima da zasijaju prilikom proglašenja pobednika kako kroz samu starosnu podelu, tako i  kroz pravilo da takmičari koji pobede u generalnom plasmanu neće moći da budu proglašeni i u starosnim kategorijama.

Nadamo se da će ove, ali i naredne izmene koje ćemo blagovremeno objaviti uticati da se pažnja podjednako podeli kako na profesionalne vozače tako i na rekreativne vozače kojih je na maratonu „Tri srane Kopaonika“ svake godine sve više ali i da cela manifestacija raste iz godine u godinu i da privlači sve više ljubitelja biciklističkog sporta u Srbiji i šire.

Sportski pozdrav,

Tim trke „Tri strane Kopaonika“